Dobbeltforedrag ved Johan Fynbo
1. Sorte huller og detektionen af gravitationelle bølger
“Sorte huller” er ekstreme steder i Universet, hvor tyngdekraften er ekstremt intens - så intens, at selv lyset ikke kan undslippe. Den slags objekter blev foreslået som en slags bizar teoretisk mulighed allerede omkring år 1800, men dengang var der næppe nogen, der kunne forestille sig, at sorte huller faktisk findes derude i verdensrummet. I 1960'erne opdagede man objekter, der ser ud til at være sorte huller. Tættere på vor tid, nemlig i 2016, målte man første gang såkaldte “gravitationsbølger”. I foredraget vil jeg beskrive, hvordan udsendelsen af gravitationsbølger hænger sammen med sammenstød af disse mærkelige objekter - sorte huller.
2. Kvasarer og supertunge sorte huller
Tilbage i starten af 1960'erne opdagede man nogle besynderlige stjerner, som udsendte kraftig radiostråling. Det var et mysterium, hvorfor de gjorde det. Objekterne fik navnet “Kvasi-stellare radiokilder”, som blev til “kvasarer”. I dette foredrag vil jeg belyse, hvad kvasarer egentlig er for nogle objekter, og hvordan de hænger sammen med fænomenet “sorte huller”. Undervejs vil jeg komme forbi de nyeste resultater fra det såkaldte “Begivenhedshorisontteleskop” og fortælle noget om den forskning, der pågår i Danmark indenfor dette område.
Johan Fynbo er professor i observationel astronomi ved Niels Bohr Instituttet i København. Han arbejder særligt med at udforske egenskaberne ved de første galakser, der blev dannet for 10-13 milliarder år siden. Desuden er han meget optaget af formidling af astronomien gennem foredrag og i regi af Astronomisk Selskab.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet
TID: Onsdag d. 26. februar kl. 19.00
STED: Thy-Mors HF & VUC, Munkevej 9, Thisted
PRIS: 100 kr. For medlemmer af TFO. For andre 150 kr.
HOLD NR: 564