Dobbeltforedrag ved Johs Nørregaard Frandsen
1. Hvor ligger provinsen?
Land og by er modsætninger og hinandens forudsætninger, mens begrebet om provins snart betyder hjemlighed, ægthed og det ’rigtige’ liv, snart tilbagestående ’bondskhed’. Byen repræsenterer det moderne, letheden, forandringen, men også trængsel, støj og stress. Disse forestillinger har gennemsyret dansk kultur gennem hundreder af år, men har også ustandseligt forandret sig. De kan opsøges i kunst, litteratur, sprog og erindring. Foredraget vil forme sig som en munter rejse gennem fortællinger, forestillinger og erindringer, fra Holberg til Guldalderen, fra Grundtvigs folkelighed over det moderne gennembrud til vor tids ’Udkants-Danmark’. For hvor ligger provinsen?
2. Da landbolivet blev en by i provinsen
Fra og med 1950'erne sker der en gigantisk ændring af landbokulturen, som betyder at den gamle sognekultur med kirke, forsamlingshus, landsbyer og gårde mister meget af den selvfølgelig betydning, de ellers havde. Foredraget omhandler det opbrud fra andels- og sognekulturen, som for alvor udfordrede forestillingerne om provins.
Johs Nørregaard Frandsen er Professor emeritus i Litteratur- og Kulturvidenskab ved SDU, og tidligere leder af SDU’s H.C. Andersen Center. Han har beklædt poster som institutleder og prodekan samt en række tillidsposter, bl.a. i Dansk Sprognævn, i formandskabet for H.C. Andersen Fonden og som formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg. Han er vokset op i provinsen og var klummeskribent ved Kristeligt Dagblad gennem mere end 20 år. Han har modtaget adskillige hædersbevisninger, bl.a. SDU’s Forskningsformidlingspris, Aakjærprisen, Årets Æreshåndværker og senest Dansk Forfatterforenings H.C. Andersen Prisen. Ridder af Dannebrog. Han har en lang række bøger bag sig.
Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet
TID: Torsdag d. 7. november kl. 19.00
STED: Thy-Mors HF & VUC, Munkevej 9, 7700 Thisted
PRIS: 100 kr. for medlemmer af TFO. For andre 150 kr.
HOLD NR.: 557