AFLYST! ESTLAND OG LETLAND - før og nu

Fra Marts 30, 2020 19:00 indtil Marts 30, 2020
Kategorier: Foredrag

{ Letland og Estland module RSEvents!Pro Featured events}

Nutiden i fortiden: Fra Valdemar Sejr til uafhængighed.

Den dybe historie fra Valdemar Sejrs korstogtil Letland og Estlands første uafhængighed i mellemkrigstiden har skabt de nationale myter, kulturelle opfattelser og identiteter.

Mellemkrigstidens sammenbrud af demokrati og senere sovjetisk invasion fik  betydning for Letland og Estlands opfattelse af Europa, ligesom indvandringen af russisk-talende i sovjetperioden har formet statsborgerskabskriterier og parlamentarismen. Frygten for at blive mindretal førte til en kulturel oprustning: Den syngende revolution.

Foredraget afsluttes med en samlet perspektivering. Hvordan har krig, besættelse og sovjettid sat kulturelle, økonomiske og politiske spor? Kan vi se igennem dag-til-dag nyhederne og gennem historien forstå de baltiske lande.

 

Den moderne tid:  Fra Sovjet til Nato og EU.

Politisk og økonomisk viser forskellene mellem de to lande sig tydeligt. Kampen for uafhængighed og omstillingen fra demokrati og markedsøkonomi i Letland og Estland har fået konsekvenser for omfordeling og økonomisk udvikling. Uafsluttede diskussioner om statsborgerskab og korruption har sat sit præg på Letland, mens Estland betegnes som et mirakel.  

I april 2007 udbrød uroligheder i Tallinn og de fleste estiske myndigheder var udsat for et storstilet cyber-angreb. Urolighederne startede med de estiske myndigheder flytning af det sovjetiske krigsmonument for befrielsen af Tallinn i 1944. Urolighederne og cyber-angrebet er blevet et symbol på frygten for en ny russisk invasion. I 2004 var Estland og Letland ellers blevet medlemmer af Nato og samme år den Europæiske Union. Alligevel er frygten for Rusland tiltaget med krigen i Donbass.

Økonomisk blev begge lande hårdt ramt af finanskrise og Eurokrise, men gennemførte neo-liberale nedskæringspolitiker, som fik de danske reformer til at ligne en mild forkølelse. Den voldsomme økonomiske nedtur har medført en udvandring fra især Letland. En udvandring, som har medvirket til den europæiske udvikling med populisme og Brexit.

Foredraget afsluttes med en perspektivering. Vil de små baltiske lande drukne i det store Europa, og en stigende økonomisk og kulturel globalisering?

TID: 30. marts kl. 19.00

STED: ThyMors HF&VUC, Munkevej 9, 7700 Thisted

PRIS: 100 kr. for medlemmer af TFO. 150 kr. for andre. Tilmeldte til Baltikumrejsen gratis adgang

 

Medlemsfordele

Bliv medlem af TFO og få rabat på alle arrangementer.

Kontakt et bestyrelsesmedlem til et af vores arrangementer eller skriv til os under menupunktet 'Medlemsskab'.

Medlemspris er oplyst i forbindelse med arrangementsomtalen. Se vores aktiviteter under menupunktet 'Program'.