Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Fra Oktober 29, 2020 19:00 indtil Oktober 29, 2020

Ved Thy-Mors HF&VUC, Munkevej 9, 7700 Thisted

Kategorier: Foredrag


Dobbeltforedrag ved Jan Mygind

HOLD NR.: 159

”Manden og myten”

I 2020 fejrer hele musikverdenen en afvor kulturs allerstørste personligheder, Ludwig van Beethovens 250års
fødselsdag. Beethoven voksede op i slutningen af 1700-tallet, hvor den franske frihedskamp rasede med en sådan styrke, at det kastede chokbølger gennem hele Europa – Beethoven blev optaget af de nye humanitære idealer om frihed og lighed for alle.

Samtidig gennemlevede Beethoven på det personlige plan det største mareridt, en musiker kan have; han opdagede, at han var ved at blive døv. Disse to begivenheder kastede Beethoven ud i en svær krise, som både var af personlig og kunstnerisk-filosofisk art.

Kulminationen på krisen kom med det berømte Heiligenstadt-testamente skrevet til Beethovens to brødre og med Beethovens udtalelse, at han ”kun var lidt tilfreds med sine hidtidige arbejder: Fra i dag vil jeg slå ind på en ny vej”.

”Musikken”

Beethovens virke som komponist lader sig inddele i tre perioder:

Første periode 1770-1802
Beethoven knytter sig til traditionen og komponerer i en stil, som ligger tæt op ad Haydn og Mozart.

Anden periode 1802-1815
Beethoven går nye veje. Han bringer forstærket ekstramusikalsk indhold ind i musikken. Der kommer nye strukturer, og formerne sprænges.

Tredje periode 1815-1827
Henvendelse til en ideal menneskelighed. Poetisk indhold foregriber romantikken. Vi vil i dette foredrag lytte os tæt ind på Beethovens mangfoldige og musikalske tonesprog.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet.

 

TID: Torsdag den 29. oktober kl. 19.00
STED: Thy-Mors HF & VUC, Munkevej 9, 7700 Thisted
PRIS: 100 kr. for medlemmer af TFO. For andre 150 kr. 

 

JAN MYGIND er uddannet i musikteori og musikhistorie ved Nordjysk Musikkonservatorium og har fungeret som akkompagnatør for både danske og udenlandske musikere i ind- og udland. Derudover har han omfattende foredragsvirksomhed ved bl.a. Folkeuniversitetet i Aalborg, hvor han i 2015 blev kåret som årets underviser. Jan Mygind afholder også koncertintroduktioner ved Aalborg Symfoniorkester i Musikkens Hus og i Aalborg Kongres og Kultur Center.