Planeter om andre stjerner end vores egen Sol

Fra Februar 23, 2023 19:00 indtil Februar 23, 2023
Kategorier: Foredrag

Dobbeltforedrag ved Hans Kjeldsen

Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de seneste knap 30 år opdaget flere tusinde exoplaneter – dvs. planeter omkring andre stjerner end vores egen sol. I foredraget om exoplaneter vil Hans Kjeldsen fortælle om nogle af de meget anderledes verdener, som findes i kredsløb om stjernerne i Mælkevejen. I foredraget vil han i første del fortælle om, hvordan exoplaneter opstår og udvikler sig og beskrive, hvordan astronomer opdager og undersøger exoplaneter.          
I anden del vil Hans Kjeldsen give et indblik i de nyeste forskningsresultater om exoplaneter. Han vil gøre rede for, hvordan astronomerne i praksis benytter observationer fra teleskoper placeret både på Jorden og i rummet til at finde og undersøge nye exoplaneter. Disse observationer kommer bl.a. fra rumteleskoperne TESS og Kepler, og de store jordbaserede teleskoper, som er under opførelse f.eks. i Atacamaørkenen i Chile – og i fremtiden observationer fra det nyligt opsendte rumteleskop James Webb, som i 2022 vil foretage de første observationer af exoplaneter og deres overfladeforhold. 

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet.

TID: Torsdag den 23. februar kl. 19.00

STED: Thy-Mors HF&VUC, Munkevej 9, Thisted

PRIS: 100 kr. for medlemmer af TFO. For andre 150 kr.

HOLD NR.: 403


Foto: NASAHANS KJELDSEN, som er professor ved Aarhus Universitet, har gennem snart en menneskealder forsket og undervist i astrofysik. Han har været med til at gøre mange af de enestående nye opdagelser om exoplaneter, som de senere år har revolutioneret forståelsen af universets mangfoldighed af verdener, og muligheden for at der kan være liv andre steder end på Jorden. Resultaterne er ikke mindst opnået gennem et tæt samarbejde mellem NASA og astronomer ved Aarhus Universitet om at analysere og behandle videnskabelige data fra bl.a. NASA rumteleskoperne Kepler og Tess, et samarbejde som Hans Kjeldsen har været en drivkraft bag.

 

Medlemsfordele

Bliv medlem af TFO og få rabat på alle arrangementer.

Kontakt et bestyrelsesmedlem til et af vores arrangementer eller skriv til os under menupunktet 'Medlemsskab'.

Medlemspris er oplyst i forbindelse med arrangementsomtalen. Se vores aktiviteter under menupunktet 'Program'.