Aflyst Skandinavismen

Fra April 07, 2021 19:00 indtil April 07, 2021
Kategorier: Foredrag

Dobbeltforedrag ved Rasmus Glenthøj

HOLD NR: 212

Union eller undergang og Kampen for et forenet Skandinavien

I midten af 1800-tallet forsøgte man at skabe Skandinaviens forenede stater. Planerne er blevet afskrevet som en drøm undfanget af studenter, der havde set for dybt i punchbowlen. Dette er sejrherrens historie.

Den politiske skandinavisme var en skandinavisk pendant til de bevægelser, der forenede Tyskland og Italien, der blev støttet af flere af tidens førende politikere, tre skandinaviske konger, samt af europæiske statsmænd og fyrster. I foredraget vil man få historien om, hvorfor skandinavisterne ønskede at forene Danmark, Sverige og Norge, samt hvordan de ville gøre det. Det er ikke alene en fortælling om angst og håb, højforræderi, revolutionsplaner og europæisk diplomati. Det er også historien om krigen i 1864. En krig, der meget let kunne være gået anderledes, og som ikke kan forstås uden skandinavismen. Foredraget bygger på en kommende bog af samme navn, skrevet i fællesskab med Morten N. Ottosen.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet og Foreningen Norden

 

TID: Onsdag d. 7. april kl. 19.00
STED: Thy-Mors HF & VUC, Munkevej 9, Thisted
PRIS: 100 kr. for medlemmer af TFO og Foreningen Norden. For andre 150 kr. 

 

RASMUS GLENTHØJ er lektor i historie ved Syddansk Universitet, hvor han underviser i nyere tids historie. Han har skrevet og redigeret et stort antal værker om dansk, norsk og nordisk historie samt om hvordan historie bliver forstået og brugt. For sit arbejde er Glenthøj blevet tildelt H.O. Lange-prisen for fremragende forskningsformidling, Den Nordiske Historiebogspris (s.m. Ottosen) og Den Kongelige Norske Fortjenstorden, samt været nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og Årets Historiske bog.

 

Medlemsfordele

Bliv medlem af TFO og få rabat på alle arrangementer.

Kontakt et bestyrelsesmedlem til et af vores arrangementer eller skriv til os under menupunktet 'Medlemsskab'.

Medlemspris er oplyst i forbindelse med arrangementsomtalen. Se vores aktiviteter under menupunktet 'Program'.