HISTORIEN OM BALKAN – HVOR TRE CIVILISATIONER MØDES

HOLD NR: 104

Studiekredsleder Knud Holch Andersen.

Det moderne Balkan omfatter en broget mangfoldighed af mindre stater, hvoraf mange har betydelige udviklingsproblemer. Kurset vil fordybe sig i det historiske udviklingsmønster bag de blodige konflikter, der har præget – og hæmmet – samfundsudviklingen i de seneste generationer.

Tirsdag 21. januar 2020: Balkans historiske arv er delt mellem tre imperier med tilhørende religion, kultur og samfundstænkning: Det osmanniske Rige/islam - Østrig-Ungarn/katolicisme - Rusland/slavisk-ortodoks kirke. Nationalismen sætter i 1800-tallet en ny dagsorden. Skuddet i Sarajevo 28. juni 1914 markerer den gamle verdens sammenbrud.

Tirsdag 28. Januar 2020: Oprettelsen af den jugoslaviske stat, som vi følger fra kongedømme over 2. Verdenskrigs brutalitet til Josip Broz Titos socialistiske forbundsstat. Strejftog til udviklingen i andre Balkan-stater.

Tirsdag 4. Februar 2020: Den jugoslaviske stats sammenbrud. 1990ernes borgerkrige i Bosnien og Kosovo. Flygtningestrømme og retsopgør. Borgerkrigenes betydning for Europas udvikling og selvforståelse. Status 2020: I hvilket omfang er de lemlæstede samfund kommet på fode?

Ved indledning til kurset vil der blive udleveret et hæfte med oversigter, udvalgt litteratur og udvalgte kilder.
Husk tilmelding. Begrænset deltagerantal.

 

TID: Tre tirsdage Kl. 14.30 – 17.00. Første gang d. 21. januar Herefter d. 28. januar og d. 4. februar

STED: Thy-Mors HF&VUC, Munkevej 9, 7700 Thisted

PRIS: 250 kr. for medlemmer af TFO. For andre 300 kr.

 

KNUD HOLCK ANDERSEN fhv. lektor på Thisted Gymnasium STX&HF, historiker og forfatter til en lang række lokalhistor- iske udgivelser. 

 

Medlemsfordele

Bliv medlem af TFO og få rabat på alle arrangementer.

Kontakt et bestyrelsesmedlem til et af vores arrangementer eller skriv til os under menupunktet 'Medlemsskab'.

Medlemspris er oplyst i forbindelse med arrangementsomtalen. Se vores aktiviteter under menupunktet 'Program'.